Mange viktige aktører var samlet på Petro Øst-seminar i Kirkenes samtidig med offentliggjøringa av nyheten om at Statoil hadde boret "tørr brønn" på feltet Korpfjell i Barentshavet. Det er likevel stor optimisme og forventninger om ny næringsvirksomhet i regionen. Kirkenes Næringshage og Varanger Næringssenter fikk ros for å bidra til et bredt samarbeid med forberedelser til eventuell petroleumsvirksomhet. Her kan du lese innleggene.
Daglig leder i Varanger Næringssenter Ingela Mästerbo sier at regionen ikke lar seg stoppe av at de første resultatene av Statoil-boringen. - Vi jobber videre og en hovedkonklusjon er at samarbeidet mellom politikere, næringslivsaktører og andre viktige institusjoner er kjempeviktig. Sammen med Kirkenes Næringshage vil vi fortsette prosessen med de forberedelsene som må gjøres for at evetuelle oljefunn skal gi vekst i vår region.
På seminaret presenterte Arve Tannvik prosjektet Petro Øst og arbeidet så langt, Rune Rautio la fram kartlegginga av leverandører i Øst-Finnmark og Stig Karlstad om NORUTs analyse av ringvirkninger petroleumsindustrien har hatt for Finnmark.
Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde fra Olje og energidepartementet innledet om Barensthavet som det nye kapitlet i det norske olje- og gasseventyret. Direktør i Norsk Olje og Gass Karl-Eirik Schjøtt Pedersen har stor tro på mulighetene i Barentshavet. Områdesjef Terje Solheim fra Aker BP orienterte selskapets samfunnsansvar. Det gjorde også prosjektleder Ørjan Birkeland i Statoil. Kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Eni Norge om ringvirkninger av Goliat, varaordfører Marianne Sivertsen Næss fortalte om erfaringene fra Hammerfest som "oljeby". NHO-direktør Målfrid Baik og LO-sekretær Bjørn Johansen fokuserte på kompetanse i sitt felles innlegg.
Samarbeidspartnere i Petro Øst-prosjektet er i tilegg til Varanger Næringssenter og Kirkenes Næringshage: Kommunene Sør-Varanger, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg og Gamvik, NHO. LO, Norsk Olje og Gass, Norut og Aker BP.