FrodeVaranger Næringssenter er en pådriver for samarbeid på tvers av kommunegrenser.  Vadsøseminaret har blitt en viktig møteplass for aktører i regionen og sammen med partner Sparebank1 valgte man i år reiseliv som hovedtema. Et av høydepunktene på programmet var styreleder Frode Fjerdingøy sin presentasjonen av det nye selskapet Visit Varanger AS der elleve bedrifter i seks kommuner skal jobbe sammen i et nytt booking- og salgsselskap. 

Visit Varanger

På bildet representert med Tor Emil Sivertsen fra Varangerkokken, Tove Mette Antonsen fra Vardø hotell, Tormod Amundsen fra Biotope, Ingejrd Tjelle fra Ekkerøy Feriehus Frode Fjerdingøy fra Vadsø Fjordhotell som også er styreleder og Ørjan Hansen fra Arctic Tours. Visit Varanger AS har ansatt Veronje Kelly fra Båtsfjord som prosjektleder.  

Hans JakobVadsøordfører Hans Jakob Bønå sa i sin åpningstale at mange har mye å lære av det samarbeidet som reiselivsbedriftene har fått til på tvers av kommunegrenser. Han roste også initiativet fra Vardø om å få i gang reiselivsutdanning på videregående skole.

Ingjerd Tjelle var en av reiselivsaktørene som fortalte om sin satsing. Hun har over år bygd opp sin bedrift på Ekkerøy med ei satsing på fem-seks millioner de siste to årene der hun har bygget to nye feriehus og servicebygg. Hun fortalte om mye arbeid og tøffe økonomiske satsinger, men også om kjærligheten til området som driver henne og familien og de gode tilbakmeldingene fra gjester som trives.Ingjerd  

Varanger Næringssenters daglige leder Ingela Mästerbo orienterte om den regionale parken Varanger Arctic Norway som også er et samarbeidsprosjekt mellom kommuner, bedrifter og offentlige virksomheter i regionen. - Vi fortsetter med aktiviteter som aktørene sjøl definerer sa hun og viste til resultater innenfor bedriftssamarbeid, vertsskap, kunnskap om lokal mat og merkevarebygging.

KokkerDet ble mye fokus på lokal mat som en viktig del av reiselivsproduktet. Mikael Forselius som er direktør i Røros Hotell-gruppen og en veldig sentral person i den positive utviklinga av reiselivet i Røros, holdt et spennende og inspirerende foredrag om det han har vært med på. Forselius er egentlig kokk og har alltid vært fasinert av gode og ekte råvarer. Han sa at det er i nord vekstvilkårene for urter og grønnsaker er de beste. Og så understreker han hvor viktig det er med gode fortellinger om råvarene og maten som serveres. 

Finnmarken mat

På seminaret orienterte rådgiver Eva Steen Jensen om det arbeidet som Finnmark fylkeskommune har gjort de siste årene og planene framover. Hun undestreket samarbeidet med NordNorsk Reiseliv og strategisk satsing som grunnlag for den fantastiske utviklinga landsdelen har sett når det gjelder vinter- og nordlysturisme. 

Les hele programmet og se deltakerlista her.